100 éve nyílt posta Kunpeszéren

Kunpeszér, 2011. július 16. – 2011. július 16-án a falunap keretébe illesztve emlékeztek meg a helyi posta 100 évvel ezelőtti megnyitásáról Kunpeszéren. A postások ünnepe így az egész falu ünnepe volt.

A 680 lelket számláló bács-kiskun megyei település polgármestere, Németh László a falu díszterén felállított hatalmas sátor alatt köszöntötte a falu lakosságát, és köztük a posta megnyitásának 100. évfordulóját ünneplő postai vezetőket, dolgozókat. A művelődési házban iparművészeti és vadászati kiállítás, a könyvtárban pedig postatörténeti kiállítás nyílt.

A művelődési ház nagytermében Széllné Tóth Ibolya, a Szegedi Postaigazgatóság igazgatója mondott ünnepi beszédet a posta jubileuma alkalmából.

Elmondta többek között, hogy a XIX. század második felében sok új postahivatal létesült az országban, főként a nagyobb településeken. A XIX-XX. század fordulóján már a kisfalvak és tanyák postai ellátásának fejlesztése volt soron annak érdekében, hogy a postai szolgáltatás valóban mindenhová eljusson. Falusi tanítók, papok, intézők végeztek mellékállásban postai szolgáltatást. 1894-ben az országban elsőként Kecskemét környékén hoztak létre tanyai levélgyűjtő helyeket pusztai tanítók közreműködésével. 1903-ban Kecskemét határában már 26 tanyai levélgyűjtő működött. 1900-tól faluzó levélhordókat, 1901-től pedig postaügynököket szerződtetett a Magyar Királyi Posta. A meglévő közel ötezer állami postahivatal mellett 1914-ben már 650 levélgyűjtő hely és 1300 postaügynökség működött az országban. Ebből az 1300 ügynökségből az egyik a 100 évvel ezelőtt megnyitott peszéradacsi postaügynökség. (A mai Kunpeszér és Kunadacs 1949-ig összevont település volt Peszéradacs néven.)

A 100 évvel ezelőtti postaügynökség pontos helyét nem ismerjük. Annyit tudunk, hogy 1912-ben vezették be a telefonszolgáltatást. 1949-ben különvált a két település, azóta viselik mai nevüket. 1949-ben a postaügynökség Adacs és Peszér között, Újmajorban, az elemi iskola épületében működött. Kunpeszérről lovaskocsival jártak oda a postaanyagért.

Németh László polgármester arról beszélt, mennyire megbecsülték a kunpeszéri emberek a postásokat. Általában több évtizedig szolgálta a falu lakóit egy-egy kézbesítő, hivatalvezető.

Salga Aranka postavezető felkérésére verssel, kürt- és harmonikaszóval szórakoztatták helyi előadók a nagyszámú közönséget.

A könyvtárban felállított posta- és bélyegtörténeti kiállítást Juhászné Pálnok Lenke, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának tagja, Szentes 1 posta nyugállományú vezetője mutatta be a szép számú érdeklődőnek.

A helybeli postás lányok, asszonyok saját készítésű süteményekkel és hűtött italokkal kedveskedtek a nyári kánikulában eltikkadt vendégeknek.

Adatok a kunpeszéri posta történetéről

Megnyitáshoz kattintson ide!

Kunpeszér posta és dolgozói 2011-ben

Kunpeszér_posta_2011

A kunpeszéri posta épülete 2011-ben

Kunpeszér posta dolgozói 2011-ben

A kunpeszéri posta dolgozói 2011-ben. Első sor: Rapcsák Mónika, Vankó Róbertné Hátsó sor: Salga Aranka, Kálóziné Cs?sz Erzsébet

A postatörténeti ünnepség helyi támogatói

Polgármesteri Hivatal, Kancsár Mihály virágkertész, Nagy Sándorné, Kultúr Söröző – Huszák János, Kiskunsági Coop Zrt., Békés Olga, Németh Bence, Kiss Hajnalka Dóra, FA-TÁNYÉR Bt. – Kisbojtár vendéglő, Tóth Sándor vállalkozó