100 éves postáját ünnepelte Mátételke

Métételke, 2015. augusztus 8. – Falunapi programsorozat nyitórendezvényeként ünnepelték Mátételkén a helyi posta megnyitásának 100. évfordulóját.

A helyi falunap hivatalos megnyitása, kenyérszentelés, mécsesgyújtás az első világháborúban elesettek emlékére, valamint verses-zenés-táncos műsor ötvöződött a helyi posta megnyitásának 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéssel és postatörténeti kiállítás-nyitással Mátételkén 2015. augusztus 8-án. A postajubileumi ünnepség és kiállításnyitó a falunap bevezető rendezvénye volt.100-eves-matetelke-postaja-belyegzo

A postajubileum megünneplését a község önkormányzata és a helyi postás dolgozók rendezték jelentős összefogással, valamint a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány és Baja 1 körzeti posta közreműködésével. Meghatározó szerepet játszott az előkészítésben Nagy Noémi polgármester asszony lelkes támogatása, szervezőkészsége.

A postatörténeti ünnepségen Nagy Noémi polgármester mellett Ötvös Tamás, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság osztályvezetője mondott köszöntőt. Ötvös Tamás azzal kezdte beszédét, hogy a 100 év már történelem, mert túllépi a ma élő emberek emlékezésének határait. Felidézte, hogy a Magyar Posta 1867-ben vált önállóvá, azt követően pedig a világ fejlődésének élvonalába került. Jeles mérnökök, szakemberek dolgoztak a Magyar kir. Postánál. Emlékeztetett az elmúlt ötven év postai változásaira és az utóbbi évtizedek technikai fejlődésére is. Hangsúlyozta, hogy a mai Magyar Posta milyen jelentősen bővítette pénzügyi, megtakarítási, biztosítási szolgáltatásait, amit korszerű technika használatával képes nyújtani. Legújabban már személyi kölcsön is igényelhető a postákon.

A rendezvényteremben tartott ünnepségen diákok adtak elő verseket a postásokról, gitáros-énekes fiatalemberek énekeltek, és óvodások mutattak be nagy tetszéssel fogadott táncszámokat.

Az első világháború alatt született posta centenáriumi ünnepségéről nem hiányozhattak a régi időket fölelevenítő katonanóták és a postagalambok sem. Utóbbiak annak idején komoly feladatot láttak el a hírek, hadi információk frontvonalak feletti továbbításában. Ennek köszönhető, hogy az alkalmi bélyegzésen a galamb motívum köszön vissza, és az is, hogy az ünnepség záróakkordjaként Gieszinger István, Baja 1. sz. körzeti posta vezetője és mátételki születésű munkatársa, Kurityák Mihály közreműködésével közel 50 postagalamb emelkedett a magasba, és emlékeztetett a régmúlt időkre.

A posta- és bélyegtörténeti kiállítást Tóth László, a Dél-alföldi Postatöténeti Alapítvány elnöke mutatta be. A kiállítás megnyitását követően a gyerekek – nagy örömükre – kipróbálhattak két, egymással összekötött régi kurblis telefont.

Alábbi képeink ízelítőt adnak a postajubileumi ünnepségből.

 

Sajtó

Postás Magazin, 2015 októberi száma:

Postas_magazin_2015_oktober_01reszPostas_magazin_2015_oktober_02resz