130 éves postáját ünnepelte Nagybánhegyes

Nagybánhegyes, 2015. szeptember 19. – A helyi posta megnyitásának 130. évfordulóját ünnepelte Nagybánhegyes lakossága. 

Ez a nap igazi ünnepi nap volt Nagybánhegyesen. A községbe érkezők már a kora reggeli órákban népviseletbe és ünneplőbe öltözött emberekkel találkoztak.

Kilenc órakor a  Petőfi Sándor Művelődési Házban a 130 éves nagybánhegyesi posta rendezvényére került sor. A Himnusz hangjára a beszélgetések félbeszakadtak, kezdetét vette az ünnepség és kiállítás megnyitó.

Sándor János postavezető köszöntötte a jelenlévőket, majd felkérte Farkas Sándor polgármestert ünnepi beszédének megtartására. Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy a település életében milyen meghatározó a posta és postások. A posta 130 éves történetéből kiemelte a Chrenka család tagjait, akiknek több mint 70 éves postamestersége még ma is él az emberek emlékezetében. Elismeréssel szólt a mai postások szerepéről is, és külön hangsúlyozta, hogy a bizalom területén Nagybánhegyesen első helyen a postások állnak.

A Magyar Posta részéről Ötvös Tamás, a Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság értékesítési osztályvezetője köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében szólt a posta múltjáról, történelméről,  a meghatározó magyar feltalálókról, Puskás Tivadarról, Csonka Jánosról, akik a posta fejlődőshez is nagymértékben hozzájárultak. Ő is kiemelte a Chrenka család postai tevékenységét. Elmondta, hogy először apáról fiúra, majd a végén lányra szállt a postamesteri tevékenység. Chrenka Terézia a család utolsó postás tagjaként 30 éven át vezette a nagybánhegyesi postahivatalt.

A kulturális blokk első szereplője Dohányosné Gulyás Zsuzsanna volt. Nagy  átérzéssel, igazi profi módjára szavalta el Baranyi Ferenc Hírhozóhoz című versét. Ezt követően Petőné Keszeli Kitti énektanárnő káprázatos énekhangjával és szerénységével babonázta meg a jelenlévőket. Először a Tábortűz című dalt énekelte el, majd Máté Péter”Azért vannak a jó barátok” című dalát. Mindketten nagy sikert arattak.

Ezt követően Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be a posta- és bélyegtörténeti kiállítást. Külön megköszönte Kender Ferencné nyugdíjas postavezetőnek és segítőinek azt a sok helyi dokumentumot és fényképet, amellyel a kiállítást teljessé tették.

A Szózattal ért véget a hivatalos ünnepség.

Ezt követően a jelenlévők megtekintették a kiállítást. Érdeklődésükre jellemző, hogy sok kérdést tettek fel, és a hallottakon kívül még több mindent szerettek volna hallani.

A rendezvényre meghívást kapott dr. Sebestyén Balázs, Chrenka Mihály ükunokája, Chrenka Károly dédunokája is. A doktor úr több fényképet és dokumentumot bocsájtott az alapítvány és a nagybánhegyesi helytörténészek rendelkezésére. Ugyancsak dokumentumokkal és fényképekkel gazdagította a kiállítást Tetlák János, aki postaforgalmi technikus diákként nyaranta a nagybánhegyesi postán töltötte gyakorlati idejét.

A megemlékezésre történő felkészüléskor sok érdekes és értékes adalék gyűjt össze Nagybánhegyes postamúltjáról. Érdemes tovább kutatni és a későbbiek során Nagybánhegyes község monográfiájában és a Múltidéző 4. könyvben külön fejezetként megjelentetni.

Sándor János, a posta jelenlegi vezetője elmondta, hogy amikor a postát választotta munkahelyéül, még nem tudta, hogy itt nagyon sok mindent kell megtanuln,i és nap mint nap nem könnyű helytállni a sokféle teendő miatt.

Dohányosné Gulyás Zsuzsa Kass-emléksarkot rendezett be a kiállításon a férjével. Hoztak egy Kass János grafikáit tartalmazó könyvet, melyet a művész úr a lányuknak dedikált. Sokan megnézték ezt az érdekességet is.

 

A nagybánhegyesi posta története röviden

A község 1908-ban vette fel a mai nevét, előtte Tót-Bánhegyesnek hívták. A szomszédos Magyar-Bánhegyesen 1873-ban nyílt posta, ami tizenkét évig a tót-bánhegyesi lakosságot is kiszolgálta. Később Tót-Bánhegyes fejlődése indokolta, hogy saját postája legyen.

1885-ben nyílt önálló postamesterség Tót-Bánhegyesen, postamesterré Chrenka Mihályt nevezték ki. Tót- és Magyar-Bánhegyes között gyalogküldönc hordta a postai küldeményeket. A tót-bánhegyesi postamesterség Kaszaper községet is ellátta. Tót-Bánhegyes postamesterség – és ezzel a helyi lakosság – 1900-ban kapott távbeszélőt, ettől fogva táviratok felvételét és továbbítását is végezte.

1900-ban elhunyt Chrenka Mihály. Mivel a postamesterség örökölhető volt, így családon belül maradhatott, Chrenka Károly lett a postamester.

1908-ban a település neve Nagybánhegyesre változott, ezt az elnevezést követte a postamesterség neve is. 1909. augusztus 2-án a postamesterséget bekapcsolták a belföldi helyközi távbeszélő-forgalomba is.

1928-ban Chrenka Károly lemondott, helyébe Chrenka Teréziát nevezték ki postamesterré (előtte ő ugyanott postakiadóként dolgozott). Chrenka Terézia 30 éven át, 1958-ig vezette a postát. A Chrenka család tagjai együttvéve 73 évig gondoskodtak a település postai szolgáltatásáról.

A postamesterek és postavezetők teljes névsora:

1885 – 1900 Chrenka Mihály
1900 – 1928 Chrenka Károly
1928 – 1958 Chrenka Terézia
1958 – 1986 Ipacs János (október 1-ig)
1986 – 2011 Kender Ferencné (december 1-ig)
2011 – 2013 Lusánszky Ildikó (január 30-ig)
2013-tól      Sándor János

Nagybanhegyes-Chrenka-Karolyne

Chrenka Károlyné

Nagybanhegyes-Chrenka-Terez-postavezeto

Chrenka Terézia

Nagybanhegyes-Ipacs-Janos-postavezeto-1958-1986

Ipacs János

Nagybanhegyes-Kender-Ferencne-postavezeto-550px

Kender FerencnéA vezetők mellett postások voltak még (Tót-) Nagybánhegyesen a következő személyek:

 

Belső dolgozók: Chrenka Károlyné, Ipacs Jánosné, Kender Ferencné, Lusánszky Ferenc-né), Kenderné Szanda Aranka, Kormányos Józsefné (Ambrózai Ilona)

Kézbesítők: Babar András, Dobra Mihály, Szák Kocsis Mihály, Tetlák János, Tóth György, Szabó Mihály, id. Kormányos Józsefné (Homik Mária), Csiffáry Károlyné, Gulyás Károlyné, Kormányos Jó-zsefné (Ambrózai Ilona)), Varga Andrásné, Kojnok István, Král Pálné, Sándor Jánosné, Ambrózai Károlyné, Lusánszky Ferencné, Takács Károlyné, Tóth Pálné Pusztai Lászlóné

Nagybanhegyes-Babar-Andras-kezbesito-250px

Barbar András

Nagybanhegyes-Dobra-Mihaly-kezbesito-250px

Dobra Mihály

Szak-Kocsis_mihaly-kezbesito

Szák Kovács Mihály

id-kormanyos-jozsefne-kezbesito

id. Kormányos Józsefné

Nagybanhegyes-Tetlak-Janos-kezbesito-fiaval-unokajaval-880px

Tetlák János nyugdíjas kézbesítő fiával és unokájával

2005-nagybanhegyes.posta-dolgozoi-550px

A posta dolgozói 2007-ben: Kender Ferencné postavezető, Lusánszky Ferencné küld. felvevő, Sándor Jánosné, és Kender Ferenc kézbesítők, Kojnok István nyugdíjas kézbesítő és Dobra Mihályné takarító

A posta az elmúlt 130 év alatt több helyen üzemelt. Az első helye a Kossuth utca 52. szám alatt volt, majd az 1960-es években átköltözött az akkor felépített jelenlegi helyére, a Kossuth utca 68. szám alá.

Nagybanhegyes-regi-posta-epulete

A régi posta épülete

Nagybanhegyes-posta-epulet-1960-as-evek-550px

A régi posta épülete az 1960-as években

2010-Nagybanhegyes-posta-epulete-kicsi

A posta épülete 2010-ben

Sajtó

Postás Magazin, 2015 októberi száma:

Postas_magazin_2015_oktober_01reszPostas_magazin_2015_oktober_02resz