150 éves postáját ünnepelte Akasztó község

Akasztó, 2019. szeptember 7. – Ezen a napon ünnepelte a község lakossága a helyi posta megnyitásának 150. évfordulóját.

A jubileum alkalmából emlékünnepséget és postatörténeti kiállítást rendeztek a  posta dolgozói a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány közreműködésével, a község önkormányzata, magánszemélyek, helyi vállalkozások és Kalocsa Körzeti Posta támogatásával.

A kiállítás a Magyar Posta és a hazai bélyegkiadás történetét, valamint Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegeit és bélyegterveit mutatta be, amit a helyi posta történetével kapcsolatos emlékek, dokumentumok, tárgyak egészítettek ki.

A rendezvényt Suhajda Antal Akasztó polgármestere és Ötvös Tamás, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság osztályvezetője nyitotta meg a Faluház és Művelődési Központban.

 

Meghívó

 

 

Képek az ünnepségről

 

 

Akasztó posta története

 

Akasztón 150 évvel ezelőtt, 1869-ben nyílt postamesterség – két évvel azután, hogy megtörtént az osztrák-magyar kiegyezés, és megalakult az önálló Magyar Királyi Posta.

Az akasztói postamester nem alkalmazottja volt a Magyar Királyi Postának, hanem önálló vállalkozóként szerződött a szolgáltatások ellátására. Az akasztói postamesterségről „gyalogpostás” hordta a felvett küldeményeket naponta Kiskőrösre, és hozta meg onnan a községbe címzett postaanyagot.

A postamesterség hat évig működött, amikor is valamilyen okból bezárták. 1875-től a község postai ellátásáról hét éven át a kiskőrösi posta gondoskodott, mint Akasztó község legközelebbi, szaknyelven „utolsó postája”.

1882-ben újra megnyitották az akasztói postamesterséget. A felvett küldeményeket a községből naponta szállították át a 10 km-re lévő Kiskőrösre, a kézbesítendő postaanyagot pedig naponta hozták el onnan – de ekkor már nem gyalogosan, hanem „küldönczkocsi”-val. A szállításról a postamesternek kellett gondoskodnia.

Akasztót 1928-ban kapcsolták be a távbeszélő-hálózatba, Bócsával és Prónayfalvával együtt.

1958-ban új posta épült Akasztón.

Postamesterek 1948 előtt: Zimányi Elek, Zimányi Farkas Irén, Lágler Emilia (32 évig), Pohánkovics Mária (a névsor még nem teljes).

Postavezetők 1948 után: Kurin János, Tresz Ferencné (35 évig), Hoffmanné Urbán Ilona, jelenleg pedig Pásztor Mária Katalin.

További részletek az alábbi letölthető fájlokban: