225 éve nyílt postaállomás Garán

Gara, 2011. június 10. – 225 éve, 1786-ban nyitottak postaállomást a Bács-Kiskun megyei Garán. Ebből az alkalomból – a falunapok nyitó rendezvényeként – emlékünnepséget és kiállítást rendeztek a helyi posta dolgozói, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szakmai támogatásával.

Gara-posta-225-eves-belyegzoAz ünnepségen több mint kétszázan voltak jelen: a falu apraja-nagyja és vezetői, a helyi posta egykori és jelenlegi dolgozói, postavezetők Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből, a szegedi területi igazgatóság vezetője és a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány aktivistái, az ünnepség helyi támogatói és sokan mások.

Garán az első postaállomás akkor létesült, amikor vonat még nem volt, csak lovas postakocsik közlekedtek, s lóváltó állomásként üzemelt. A mai értelemben vett postahivatalt a vasúti közlekedés megindulásakor a vasútállomás épületében nyitották 1895-ben. A jelenlegi postaépületet 20 évvel ezelőtt építették, három kézbesítőnek, három belső dolgozónak, valamint egy mozgó postásnak ad munkát.

Gara-20110610-(helyi-fotos)-00011Az ünnepség résztvevőit Szabó Józsefné, a posta jelenlegi vezetője köszöntötte, majd Széllné Tóth Ibolya, a Magyar Posta Szegedi Területi Igazgatóságának igazgatója mondott ünnepi beszédet. Visszatekintett a magyar postahálózat fejlődésére, a garai postaállomás létrejöttének körülményeire, majd a posta jelenlegi helyzetéről beszélt. Hangsúlyozta: a posta nem fog kivonulni Garáról, mindig is a lakosságot szolgálta, ezután is azt fogja tenni. Igaz, 2013-tól teljes lesz a verseny a hazai postai szolgáltatásokban is, a garaiak azonban a továbbiakban is számíthatnak a Magyar Postára. A posta vezetésének az a célja, hogy a hagyományos szolgáltatások korszerűsítése mellett újabb pénzügyi, befektetési, biztosítási és egyéb szolgáltatásokat kínáljanak, és piacvezető pozícióban maradjanak azután is, hogy a versenyhelyzet teljessé válik.

Gara-20110610-(helyi-fotos)-00036Faa Béla, Gara polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy akármilyen technikai fejlődés jön, az emberek között a postás, mint kapocs, megmarad. Bárminél többet ér az élőszó, egy mosoly. Ahogy Kodály Zoltán is mondta: két ember között a legrövidebb út a mosoly. Ez örök igazság és a postások munkájában rengeteget jelent.

A szervezők meghívták azokat is, akik egykor kapcsolatban álltak a postával. Dániel József édesapja 1939-48-ig volt a garai posta vezetője. A Garáról elszármazott, nyugalmazott főiskolai tanár személyes gyermekkori emlékeit idézte fel az ünnepségen.

A garai diákok versekkel, furulyaszámokkal, magyar, bunyevác és német néptánccal köszöntötték a falubelieket és a postásokat.

A posta közönségterében kiállítás nyílt, amit a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány ajánlott fel. A tablókon a magyar királyi posta története elevenedett meg, amit garai és bajai postatörténeti emlékek egészítettek ki, valamint Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegeit láthatta a közönség.

Széllné Tóth Ibolya területi postaigazgató ünnepi beszéde

 Széllné Tóth Ibolya igazgatónő ünnepi beszéde (Letöltéséhez kattintson a címre!)

TV, sajtó

Gara posta dolgozói 2011. június 10-én

Gara posta dolgozói 2011-ben

Gara posta dolgozói 2011 júniusában. Balról jobbra: Sibalinné Kulik Ágnes pénzforgalmi ügyintéző, Komjáti Sándorné küldeményfelvevő, Komjáti Sándor egyesített kézbesítő, Mácsainé Hegedűs Mária egyesített kézbesítő, Szabó Józsefné postavezető

A postatörténeti ünnepség helyi támogatói:

Cseke Lázár vállalkozó, Csobolya István vállalkozó, Dunahorizont Zrt., Garai Épített Örökség Megőrzéséért Alapítvány, Garai Pékség, Molnárné Röckl Janka vállalkozó, Murinyi Tibor gazdálkodó, Mustang Center Kft., Polgármesteri Hivatal, Röckl János vállalkozó, Rutterschmidt Mátyás gazdálkodó, Takács István gazdálkodó