225 éve nyíltak az első postaállomások Békés megyében

Több Békés megyei város ünnepli idén postája jubileumát. Elsőként Tótkomlós, 2013. április 20-án.

II-Jozsef-csaszar„Őfelsége a közösség kényelmére és a nyilvános levelezés előmozdítására Budáról Cegléd, Nagykőrös, Alpár, Csongrád, Szentes, Orosháza, Komlós, Battonyán keresztül Aradra, ugyancsak Orosházáról Csaba, Gyula, Sarkad, Remete, Szalonta, Gyapjún át Nagyváradra egy új postajárat felállítását elrendelni méltóztatott… ezen postautakon az utazóközönség szállítása és a lovas postajárat ez év március 1-én kezdetét veszi.” 1788. február 26-án, 225 éve tette közzé mindezt Budán a helytartótanács, német nyelven, II. József császár rendeletére hivatkozva.

Császári verdikt

II. József 1787-ben bejárta az országot. Látogatást tett Békés vármegyében is, ahol addig nem volt postajárat, főként a mostoha útviszonyok miatt. Az alacsony fekvésű, mocsaras vidéken az utak ősszel és tavaszal sártengerré váltak. A császár úgy határozott, ennek ellenére Békés vármegyét be kell kapcsolni az országos postahálózatba. 1787 júliusában elrendelte, hogy elő kell készíteni Szentesen át Arad és Nagyvárad felé egy új postaút megnyitását. Szentesen még abban az évben postaállomás nyílt. Innen kellett továbbvezetni a postautat a Tiszán át a felsorolt békési településekre, Arad és Nagyvárad irányába. A feltételek előteremtéséről a vármegyének és a helyi földesuraknak kellett gondoskodni. Feladatul kapták, hogy tegyék rendszeres közlekedésre alkalmassá az utakat, biztosítsanak épületet a posta- és lóváltó állomásoknak, bízzanak meg postamestereket, legyen pihenőhely az utasoknak és váltólovak a postakocsik számára, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mindezt szokatlanul gyors ütemben kellett megteremteni, hiszen a császár akarata szerint a következő év tavaszán indulnia kellett a postajáratnak! Ennek köszönhető, hogy 1788-ban sorra nyíltak a postaállomások Békés vármegye nagyobb településein.

Sok városban megünneplik a helyi posta jubileumát

Számos Békés megyei városban megünneplik idén ezt a jeles postatörténeti évfordulót. Az érintett településeken a postások hónapok óta gyűjtik a helyi posta múltjával kapcsolatos emlékeket, műsoros ünnepséget szerveznek, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány pedig posta- és bélyegtörténeti kiállítást nyit a megemlékezések helyszínén. Ünnepelni készülnek a helybeli postások Battonyán, Békéscsabán, Gyulán, Orosházán, Tótkomlóson, Sarkadon. Persze a szomszéd megyék se maradnak ki: 225 éves évfordulót ül idén Tiszaalpár és Csongrád város is.

Tótkomlós nyitja az ünnepségek sorát

Az eseménysorozat első állomása Tótkomlós lesz, ahol április 20-án, szombaton 10 órai kezdettel rendeznek postajubileumi ünnepséget, műsorral, posta- és bélyegtörténeti kiállítással, a Természet Házában (Bajcsy-Zsilinszky u. 2.).

Az ünnepséget helyi előadók műsorszámai színesítik. Dr. Garay Rita polgármester-asszony és Ötvös Tamás, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság értékesítési vezetője köszönti a jubiláló postásokat és a velük együtt ünneplő közönséget, majd Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatja be a posta- és bélyegtörténeti kiállítást. A kiállítás a magyar posta történetének legérdekesebb eseményeit idézi fel a honfoglalástól napjainkig. Az anyagot helyi postások által gyűjtott emlékek, dokumentumok egészítik ki. Képet kaphatnak a látogatók a hazai bélyegkiadásról, a kezdetektől a legutóbbi évekig. Megtekintheti a közönség Kass János, szegedi születésű Kossuth-díjas grafikusművész legszebb bélyegterveit és bélyegeit is. A kiállítás április 22. és május 3. között hétköznapokon 9-16 óráig lesz nyitva, tehát aki nem tud résztvenni az ünnepségen, az is megtekintheti.

Tótkomlós posta története

Totkomlos-delizsansz1788-ban, a postaállomás megnyitásakor az első postamester Horváth András volt. 1801-től a Beliczay-család szerezte meg a postamesteri kinevezést. A postamesterség abban az időben apáról fiúra öröklődött. Először Beliczay József, majd Antal, 1845-től pedig ifjabb Beliczay Antal lett a postamester. A következő évtizedek névsora kissé hiányos, de 1944-től pontos a postavezetők névsora. Köztük kiemelkedő szerepet játszott Bugyinszki Pál, aki 1944-től 1985-ig, több mint 40 évig volt a posta vezetője.

A 225 éve megnyitott komlósi postaállomás épületének pontos helye nem ismert, de az biztos, hogy az 1800-as évek végétől a postahivatal abban az épületben működött, amely később tanácsháza is lett. A jelenlegi postaépület 1994 végén készült el, ünnepélyes átadására 1995. január 16-án került sor. Ez utóbbit már kimondottan postának építették, és a kor követelményeinek megfelelő feltételeket nyújt a település lakosságának és a helyi postásoknak.