90 éves a békéscsabai Postapalota – könyvbemutató

Békéscsaba, 2017. december 21. – A Munkácsy Mihály Emlékházban ezen a napon mutatták be Ogrincs Pálné Barlabás Valéria: 90 éves a békéscsabai Postapalota (1927-2017) című dokumentumkötetét, aminek kiadását alapítványunk is segítette. 

A dokumentumokat, újságcikkeket, visszaemlékezéseket és fotókat Ogrincsné Barlabás Valéria gyűjtötte és válogatta, illetve ő írt a közzétett anyagokhoz bevezető tanulmányt. A 182 oldalas könyv kiadója a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Munkácsy Mihály Emlékház. A szerkesztést Szalay Ágnes, az Emlékház történésze végezte. A nyomtatás a Tevan Tanműhelyben készült.

A könyvbemutatóra érkezett érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a Munkácsy Emlékház bordó szalonját. A könyv szerzője mondott bevezetőt, majd két vers hangzott el (Baranyi Ferenc: A hírhozókhoz, valamint Varró Dániel: Miért üres a postaláda mostanába’?).

Ezt követően Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke tartott előadást a Magyar Posta 150 éves történetéről. Megemlékezett a Magyar Álladalmi Posta 1848-49-ben történt létrehozásának kísérletéről, a szabadságharc leverése és a kiegyezés közt eltelt közel két évtized postai fejlődéséről, majd méltatta a kiegyezés jelentőségét, ami a Magyar Királyi Posta 1867. május 1-jei megalakulását eredményezte. A XIX. század végére technikai színvonalát, újításait, innovatív képességeit tekintve a Magyar Posta a világ élvonalába került. A hazai postástársadalom idén színes programokkal – például országjáró mobil kiállítással és országos kerékpárstafétával – emlékezett az önálló Magyar Posta megalakulásának másfélszázados évfordulójára. E rendezvényeknek részesei voltak a Békés megyei postások is.  

Lovászi József a Postatörténeti Alapítvány titkára, a csabai Postapalotáról szóló könyv lektora arról tartott kiselőadást, hogy 230 éve, 1787-ben látott napvilágot II. József osztrák császár, magyar király rendelete arról, hogy 1788-ban postaút nyíljon Békés vármegyében és postaállomás Csabán, Gyulán, Orosházán, Tótkomlóson. Bemutatta, hogyan építette ki a vármegye a postautat Csabáról Gyulára, az alacsony fekvésű, vízjárta területen át, hol volt az első csabai postaállomás, ki volt az első postamester, hogyan öröklődött a családban apáról fiúra a postamesterség, hogyan került a posta egyre közelebb a település központjához, mígnem 90 évvel ezelőtt elkészült a belváros szívében az 1927-ben átadott postapalota. Végül pedig méltatta a postapalota történetéről megjelent könyvet, valamint szerzőjének, összeállítójának érdemeit a posta- és várostörténeti jelentőségű kiadvány létrehozásában.

Szalay Ágnes, a könyv szerkesztője egy postatörténeti dokumentumból idézett részleteket, majd postai témájú novellát olvasott fel.

A „90 éves a békéscsabai Postapalota (1927-2017)” című könyvet egyelőre 150 példányban nyomták ki, a költségeihez Bukris Vince, továbbá a Békécsabai Postás Nyugdíjas Klub tagjai, támogatói adták össze a fedezetet. Tervezik, hogy pályázati forrásból később további példányok is készülnek, hogy a várostörténet iránt érdeklődő közönség szélesebb körének is elérhető legyen.

 

Híradás a Csaba TV-ben

 

Lapozzon bele a könyvbe!