Csongrád megyei köztisztviselők családi látogatása

Szentes, 2015. szeptember 12. – A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) Csongrád megyei családi napot rendezett Szentesen. A résztvevők meglátogatták a dél-alföldi postatörténeti kiálltást is.

A vendégeket Lovászi József, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány titkára köszöntötte. Röviden szólt az alapítvány és a kiállítás létrejöttéről, valamint arról, hogy a posta ősét több mint kétezer évvel ezelőtt az államigazgatás, a birodalmak irányításának igénye hívta életre. A posta szó például a római birodalom korából maradt ránk. A posta korról korra változott. Magyarország nyugati és felvidéki területein az 1500-as években az osztrák császár megbízásából Taxis Mátyás már rendszeres postajáratot szervezett. Az 1700-as évek közepétől nemcsak küldeményeket, de utasokat is szállított a posta. Az utasszállítás az 1800-as évek második felében áthelyeződött a vasútra, ahogy a távolsági postaszállítás is. 1867-ben, az osztrák-magyar kiegyezéssel jött létre a Magyar Királyi Posta, ami sokat fejlődött technikailag is. Megjelent a távirat, majd a telefon. 1925-től a Magyar Posta feladata volt a rádióműsorok, később a tévéműsorok sugárzása is. Ezt a változatos postatörténetet idézi fel a kiállítás.

A több mint 30 vendég kisebb csoportokba osztva tekintette meg a 6 kiállítóteremben és az ezeket összekötő folyosókon látható kiállítást, amelynek érdekességeit Nagy Istvánné, Labát László, Verók István és Lovászi József mutatta be az egyes termekben.

A szülőkkel együtt érkezett gyerekek érdeklődését leginkább a kurblis telefon és a kapcsolóközpont, a telexgépek és Labát László mobiltelefon-gyűjteménye keltette fel.

A csoportok forgószínpad-szerű mozgását Borsos Ibolya postavezető irányította, aki a látogatók számos kérdésére válaszolt. A lebonyolításban közreműködött még Verók Istvánné Marika, valamint Faragó Györgyné Marika. Az alábbi fotókat Faragóné készítette.

Az egyik felnőtt azzal a véleménnyel távozott, hogy száraz, unalmas előadásra számított, de rendkívül érdekes élményben volt része. Reméljük, a csoport többi tagja is így érezte.