Dél-alföldi Postások Napja

Szeged, 2010. április 18. – A Postás Szakszervezet Szegedi Területi Bizottsága 2010. április 18-ikán hagyományteremtő szándékkal szervezett egész napos rendezvényt Szegeden „Dél-Alföldi Postások Napja” címmel.

Ez alkalomból alapítványunk postatörténeti és bélyegkiállítást rendezett, aminek megnyitóján a szegedi postások mellett aradi és szabadkai postai vezetők és dolgozók is megjelentek.

A kiállításon megjelent vendégeket – köztük a romániai és szerbiai postásokat – Csókási Istvánné, TSZB titkár üdvözölte. Hangsúlyozta, fontos a szakszervezet regionális együttműködése, a magyarországi, romániai és szerbiai postások megismerkedése, együttműködésük jövőjének egyeztetése.

Tóth László, a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke a posta- és bélyegtörténeti kiállítást nyitotta meg. Elmondta: a kiállítás két részből áll, egyik része a magyar posta történetével, másik része a bélyegekkel foglalkozik, de ízelítőt ad a mai postai szolgáltatások palettájából is. Fontosnak nevezte, hogy a történelem folyamán összefonódott a magyar, román és szerb nép együttélése során a posta története. Utalt rá, hogy 1849-ben a magyar kormány Nátly József temesvári postaigazgatót nevezte ki a magyar posta élére. 1921-ig Szeged és környéke a temesvári postaigazgatóság területéhez tartozott. A postatörténet kutatásában is helye lehet a határokon átívelő együttműködésnek, hiszen alapítványunk rendelkezik olyan dokumentumokkal, amelyek a mai Románia, illetve Szerbia területének egykori postai ellátásra vonatkoznak, ugyanakkor szívesen megismernénk azokat a dokumentumokat, amelyeket a temesvári vagy a szabadkai levéltárak őriznek.

A kiállítás egyik része dióhéjban, de átfogóan bemutatta a Magyar Posta történetét az államalapítástól napjainkig. Láthatták a nézők Kass János, nemrég elhunyt Kossuth-díjas grafikusművész bélyegterveit, illetve az azokból készült bélyegek egy részét, és megismerkedhettek a művész életútjával.

A vendégek nagy érdeklődéssel és élvezettel nézegették a kiállítás anyagát, és osztották meg egymással benyomásaikat, véleményüket.

Sajtó

Délmagyarország c. napilap:

Delmagyarorszag-20100420

Postás Dolgozó c. havilap:

Postás-Dolgozó-2010-06