Postai világnapi megemlékezés és emléktábla-avatás Köröstarcsán

Köröstarcsa, 2018. október 9. – A Postai Világnap alkalmából megemlékezés és emléktábla-avatás volt Köröstarcsán. 

A megemlékezést a helyi posta dolgozóval együtt a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány, a Köröstarcsáért Barátok Egyesülete, valamint a helyi Művelődési Ház és Könyvtár közösen rendezte.

Tóth László a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke világnapi megemlékezésében a 144 évvel ezelőtt megalakult Világposta Egyesületről és annak történelmi jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy a világszervezetet megalapító 22 állam mellett az 1867-ben önállóvá vált Magyar királyi Posta főigazgatója is részese volt az alapításról szóló döntéshozatalnak, és az ő aláírása is olvasható a nagyjelentőségű megállapodáson.

A világnapi megemlékezés részeként a postaépület falán leleplezték azt az emléktáblát, amelyet a Köröstarcsáért Barátok Egyesülete készíttetett az idén 150 éve megnyitott helyi posta jubileumának tiszteletére.

Végh Judit, a Köröstarcsáért Barátok Egyesületének elnöke ünnepi beszédében kiemelte,  milyen sokat jelent településüknek a posta, és büszke rá, hogy a kiegyezés után elsők között nyílt Tarcsán „igazi” magyar posta. Beszéde után Illin Józseffel, a Postások Szakmai Egyesületének területi elnökével együtt leplezte le az emléktáblát. A postaépület üvegablakait a postáról, postásokról készített gyermekrajzok díszítették.

A Dél-alföldi régióban a köröstarcsai emléktábla a második, ami korunk  emberének és a jövő nemzedékeknek hirdeti a helyi posta hajdani megnyitásának posta- és településtörténeti jelentőségét.

A meghívó

Fotók

Emléktábla