Így búcsúztak a távírószolgáltatástól Békéscsabán

Békéscsaba, 2021.04.30. – Békéscsabán közlekedés- és postatörténettel foglalkozó lokálpatrióták és  postás nyugdíjasok emlékeztek a megszűnő magyarországi táviratszolgáltatás történetére.

A megyei napilapban április 21-én terjedelmes cikk jelent meg, amiben Ogrincs Pálné, a Békéscsabai Postás Nyugdíjas Klub elnöke, a békés megyei postatörténet kutatója idézte fel a hazai táviratszolgáltatás 174 éves múltját.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el:

 

Az utolsó napon, április 30-án a  Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron nyilvános szabadtéri megemlékezést is tartottak. Ez azzal kezdődött, hogy Petrovszki József, a csabai 1-es posta kézbesítője kerékpáron dísztáviratot hozott Sós Imrének, a Főpályaudvar „állomásfőnökének”. A táviratot egyébként előzőleg Sós Imre maga adta fel a Főpályaudvar címére, hogy az általa berendezett vasúttörténeti kiállításnak ilymódon legyen egy hiteles dokumentuma, ereklyéje a hazai táviratszolgáltatás legutolsó napjáról.

A magyarországi táviratszolgáltatás történetéről Szántó István, az 1-es posta nyugalmazott vezetője mondott beszédet. Sós Imre pedig felolvasta a távirat szövegét, és elmondta, hogy ennek a „történelmi” táviratnak a másolatát a vasúttörténeti kiállításon bárki megtekintheti majd.

A pandémia miatt nagy létszámú rendezvényre természetesen nem kerülhetett sor, de a megyei sajtó, a csabai és a gyulai városi televízió tudósításaiból megyeszerte sokan értesültek az eseményről, és gondolhattak – a résztvevőkhöz hasonlóan – nosztalgiával a több mint 170 éves postai szolgáltatásra, hiszen régebben aligha volt  olyan család, amelyik nem küldött vagy nem kapott volna évente akár több táviratot is.

Az alábbiakban válogatást adunk a megyei sajtóban és a két nagyvárosi televízióban megjelent nyomtatott és televíziós tudósításokból.

Búcsúzunk a táviratoktól. Stop. Mobilon küldhetjük a lapokat

Búcsút mondtak a táviratnak Békéscsabán

Kiállítják az utolsó, Békéscsabán feladott táviratot

https://behir.hu/a-tavirat-megszuneserol-emlekeztek-meg-bekescsaban

 

 

Utolsó napi távirat átadása Békéscsabán, a Turisztikai Főpályaudvarnál, 2021-04-30-án

Fotó: Gellért Mária