Kass János bélyegei marcipánból

Bélyeg marcipánból? Ugyan ki hallott már ilyet! Nem tévedés ez? Jelentem: nem tévedés. Valóban bélyegeket láttam marcipánból. Méghozzá Kass János, szegedi születésű Kossuth-díjas grafikusművész bélyegeit. Egerben, a Kopcsik Marcipánia múzeumban. 

Aki Egerben jár, ne hagyja ki Kopcsik Lajos cukrászmester Marcipánia múzeumának megtekintését a Harangöntő utcában, közvetlenül az egri minaret mellett! Nem akármilyen élményben lesz része!

Kopcsik Lajos cukrászolimpiai- és világbajnok, Oscar-díjas, Venesz-díjas, Guiness-rekorder mestercukrász marcipánból varázsolt fantasztikus alkotásai láthatók a Kopcsik Marcipániának nevezett kiállítóházban. Rácsodálkozhatunk itt például az egri minaret embermagasságú marcipánmására, vagy egy palack Egri bikavér közel 2 méteres változatára. Vannak továbbá különféle tárgyak, mesekönyvek, gyerekjátékok, gramofon, hímestojások, hímzett párnák, festmények és szobrok – marcipánból és festett cukormasszából. A rekorder alkotás egy teljes barokk szoba, élethű bútorzattal, berendezési tárgyakkal, amihez 64 négyzetméternyi felületet vont be és festett élethűre a mester, közel 700 kg marcipánból. A kiállítás összesen 120 Kopcsik-alkotást mutat be.

Postatörténeti szempontból számomra érdekes felfedezés volt Kass János néhány bélyegének sokszoros méretűre nagyított marcipán-változata. Például ezen a faliképen:

20120125-Kass-Janos-belyegei-marcipanbol-00002

Hatalmas (kb. 120×70 cm méretű) képkeretben egy óriási méretű boríték látható – marcipánból. Megcímezve, két bélyeggel. A bélyegek eredetije Kass János alkotása. De vegyük szemügyre a bélyegeket kicsit közelebbről!

20120125-Kass-Janos-belyegei-marcipanbol-00001

Sőt még közelebbről, hogy lássuk, valóban nem papírból, hanem cukormasszából és marcipánból vannak!

20120125-Kass-Janos-belyegei-marcipanbol-00003

 

És itt van külön, önálló alkotásként egy másik, 1979-ben megjelent Kass-bélyeg marcipán-változata egy kb. 100×80 cm-es, hatalmas képkeretben:

20120125-Kass-Janos-belyegei-marcipanbol-00004

Mellette a falon a felirat a következő:

20120125-Kass-Janos-belyegei-marcipanbol-00006

A kiállítás egy részlete, balra a hatalmas Kass-bélyeg másolattal:

20120125-Kass-Janos-belyegei-marcipanbol-00005

Nagy örömünkre személyesen is találkoztunk a mesterrel, Kopcsik Lajossal, a Marcipánia megálmodójával és alkotójával. Elmondta, baráti viszonyban volt Kass Jánossal, akinek több grafikájából készített felnagyított marcipán-másolatot a grafikusművész egy-egy jelentősebb kiállítása alkalmából, baráti ajándékként.

A „marcipánmester” szívesen egyezett bele, hogy velünk – múzeumának szegedi látogatóival – közös csoportkép készüljön. Köszönjük! Íme a csoportkép:

20120125-Kass-Janos-belyegei-marcipanbol-00007

Középen Kopcsik Lajos, az egri Kopcsik Marcipánia megálmodója
A fotók Egerben készültek, 2012. január 25-én.
Szöveg és fotó: Lovászi József


A Kopcsik Marcipániáról bővebb információk, képek és videó itt találhatók:

http://www.kopcsikmarcipania.hu

http://www.kopcsikmarcipania.hu/galeria.htm

http://www.kopcsikmarcipania.hu/video.htm