Kiállítás és konferencia a Távközlési Világnap alkalmából

Szentes, 2018. május 26. – A távközlés múltjáról és jelenéről, valamint az informatika és a robotok jövőjéről szóló szakmai rendezvényt tartottunk 2018. május 26-án Szentesen, az 1. sz. Posta épületében.

Kézikapcsolású telefonközpontoktól a házi robotokig

A rendezvény apropóját a Távközlési Világnap* szolgáltatta. Szervező a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) szegedi csoportja, a Postások Szakmai Egyesülete (PSZE) területi szervezete és a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara volt.

Postatörténeti kiállításunk új távközléstörténeti részleggel gazdagodott, aminek döntő része Horváth Kálmán, békés megyei átviteltechnikai mérnök adományaként nemrég került az alapítvány birtokába. A kiállítás berendezésén sokat dolgozott az elmúlt hetekben Labát Pál László, szentesi távközlési szakember, technikai támogatónk. A világnapi rendezvény ennek a kiállítási részlegnek a megnyitásával kezdődött.

A megjelenteket Illin József, a PSZE területi szervezetének elnöke köszöntötte, majd Szabó Tibor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság irodavezetője mondott megnyitó beszédet. Szót kapott az adományozó Horváth Kálmán is, aki elmondta: harminc év gyűjtőmunkájával sok régi távközléstechnikai eszközt, tárgyi emléket sikerült megmentenie és megőriznie az utókor számára. Gyűjteményének egy részét adta át most a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítványnak, azzal a céllal, hogy a szentesi állandó kiállítás részeként az érdeklődő közönség is láthassa ezeket, és emlékezzen az elmúlt évszázad távközlési eszközeire.

A kiállítás megnyitását követően a rendező szervezetek szakmai konferenciát tartottak, amelyen Kerekes László, a HTE szegedi csoportjának vezetője köszönötte a hallgatóságot. Gingl Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem Mérnök Informatikai Tanszékének vezetője az egyetemi informatikai oktatás fejlesztéséről és újdonságairól, Bohus Mihály egyetemi adjunktus, a szegedi Informatika Történeti Kiállítás (ITK) meghatározó alakja pedig a házi robotokról tartott előadást. A konferencia résztvevői tájékoztatót hallhattak a Magyar Telekom mobilapplikációiról, majd Forray Imre a Magyar Államvasutak távközlési rendszeréről tartott ismertetést, Engedi Antal, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja pedig az internetes hálózatfejlesztés hazai helyzetéről tartott előadást. A szakmai konferenciát Kerekes László (HTE) és Tóth László (DAPTA) összefoglalója zárta, majd a résztvevők a szentesi vasútállomáson megtekintették a 7DPX típusú Rotary-központot, amit technikatörténeti értéke miatt őriztek meg, és ma is működőképes.

* A Távközlési Világnapot 1968 óta tartják, annak emlékére, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt.

 

Képek

 

 

Hírek a rendezvényről

Távközlési különlegességekkel bővült a szentesi postamúzeum (hir45.hu)

Távközlési világnap Szentesen (hte.hu)