Kuratóriumi ülés, 2019. december 5.

Szentes, 2019. december 5. – Ezen a napon tartotta alapítványunk kuratóriuma a hagyományos év végi ülését Szentesen, az 1. sz Posta épületében.

Napirendi pontok:

  • Beszámoló az elmúlt 11 hónapban végzett munkáról. Ea.: Tóth László
  • Tájékoztató az alapítvány 2019. 1-11 havi pénzforgalmáról, az SZJA 1%-os támogatások felhasználásának alakulásáról és a decemberben még várható kiadásokról. Ea.: Unginé Frányó Erika
  • 2020. évi pénzügyi terv. Ea.: Unginé Frányó Erika
  • A 2020.évi jubiláló és évfordulós posták listájának előterjesztése. Ea.: Verók István

Tóth László elnök az első 11 hónapban végzett munkáról szóló beszámolójában hangsúlyozta: az alapítvány aktív és tartalmas munkát végzett az idei évben. Nyolc településen vett részt a helyi posta megnyitásának évfordulójáról történő ünnepség és postatörténeti kiállítás megrendezésében. A szentesi 1. sz. Posta épületében lévő állandó kiállítást számos érdeklődő gyermek- és felnőtt csoport és magánszemély tekintette meg. Élénk szakmai együttműködés alakult ki idén a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeummal és a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesülettel, kölcsönös szakmai látogatások, tapasztalatcserék formájában. Ebbe az együttműködésbe bekapcsolódott a szegedi Informatika Történeti Múzeum Alapítvány, valamint a budapesti Postamúzeum is. Az év során újabb adományokkal és szerzeményekkel gyarapodott a szentesi posta- és távközléstörténeti gyűjtemény és kiállítás. Az alapítvány munkáját a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója és a Kelet-Magyarországi Területi Postaigazgatóság vezetése is értékeli és támogatja. Novemberben sikeres közös szakmatörténeti emlékülést tartott a DAPTA, a HTE, a PSZE és a Csongrád megyei Mérnöki Kamara a szentesi TV adóállomás megnyitásának 60. és a Szentes 1. posta jelenlegi épülete átadásának 30. évfordulója alkalmából.

Az alapítvány ebben az évben is szerény keretek közt, takarékosan gazdálkodott. Igyekeztünk a rendezvényeket különféle társszervezetekkel összefogva és a költségeket ésszerűen megosztva megtartani. A Magyar Posta Zrt. 2019. évre szóló pénzügyi támogatásának átutalása még csak ezután érkezik meg, mégis nagy segítséget jelent abban, hogy az alapítvány közhasznú minősítése ne kerüljön veszélybe. Megnyugtató, hogy a Magyar Posta Zrt. az ideivel együtt átutalja a következő évre szóló támogatás összegét is, így az alapítvány biztonsággal foghat hozzá a 2020-ban esedékes postatörténeti emlékünnepségek szervezésének.

Verók istván kiállításvezető ismertette azoknak a postáknak a névsorát, amelyek 2020-ban érkeznek el megnyitásuk – 100 évet meghaladó – jubileumi vagy egyéb kerek évfordulójához. Ezek a posták az alábbiak:

Jubiláló posták

150 éves (1870)         Apostag

125 éves (1895)         Csabacsűd, Pusztaföldvár

 

Kerek évfordulós posták 

160 éves (1860)         Geszt, Okány, Vésztő

140 éves (1880)         Uszód

120 éves (1900)         Ásotthalom, Deszk, Géderlak, Helvécia

110 éves (1910)         Öttömös, Pusztamérges

 

Képek a kuratóriumi ülésről