Múltidéző 2 (2010)

2010. december 16-án jelent meg a Múltidéző 2. című, 328 oldalas könyv, ami postatörténeti tanulmányokat és visszaemlékezéseket tartalmaz.

Multidezo_2_cimlap

A címlapra kattinva képernyőjén lapozhatja a könyvet!

Kiadója a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány. A kötet 19 szerző – aktív és nyugdíjas postások, postai vezetők, szakemberek – tanulmányait, írásait tette közkinccsé.

LAPOZZON BELE!

Kattintson a könyv címlapjára és a képernyőjén lapozgathatja!

A teljes könyv 328 oldal. Ha lassú az Ön internet-elérése, eltart néhány percig, mire megjelenik a címlap.

A kötet azért viseli címében a 2-es számot, mert 2003-ban hasonló címmel már megjelent egy dél-alföldi postatörténeti tanulmánykötet. A mostani kötet a címével és a sorszámával azt jelzi, hogy a korábbi, 2003-as kiadvány folytatása.

Ahogy 2003-ban, úgy most is postatörténeti pályázat kiírása indította el azt a szerteágazó tanulmányíró munkát, amit a szerzők végeztek. Akkor is, most is számos aktív és nyugdíjas postai dolgozó kutatott hosszú hónapokig a levéltárakban, gyűjtötte postás elődöktől a dokumentumokat, emlékeket, fényképeket, tárgyakat, és foglalta tanulmány formába mindazt, amit sikerült feltárnia településének, postájának múltjáról.

A különbség szinte csak annyi, hogy a második kötet vaskosabb, mint az első, az akkori 240 oldallal szemben ez most 328 oldal. Szerzői egykori és mai postás dolgozók, postai vezetők.

Bemutatja a kötet Kecskemét postatörténetét, a szegedi főposta építésének históriáját, Békés vármegye, Békés város, Orosháza, Kondoros, Gádoros, Endrőd, Csabacsűd posta történetét, Magyardombegyház és Csabaszabadi fiókposta múltját, működését. Két érdekes visszaemlékezés mellett külön fejezet szól a dél-alföldi postás sportéletről, az egykori szegedi Területi Oktatási Központ munkájáról, a Postások Szakmai Egyesülete és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány tevékenységéről.

Külön érdekessége a könyvnek, hogy adattárakat is közöl. Például szerepel benne az összes Bács-Kiskun-, Békés- és Csongrád megyei településről, hogy az adott városban, községben melyik évben nyitottak postaállomást, postahivatalt vagy postaügynökséget, illetve melyik évben kapott a település távirat-, illetve telefonszolgáltatást.

A kötet végén névjegyzék található a három megye jelenleg működő postáinak vezetőiről, a 2010. július 1-jei állapot szerint.

A könyvben nagyon sok egykori és mai postás neve és rengeteg fénykép található. Sokan ismernek majd magukra, elődeikre, ismerőseikre, ha kézbeveszik és lapozgatják ezt az értékes kiadványt.

A könyv kiadását az alapítványon kívül támogattta a Postások Szakmai Egyesülete, a Média-Mix Könyvkiadó és 215 magánszemély, postások, érdeklődő családtagok.

A könyv hivatalos bemutatójára 2010. december 16-án 16.00 órakor került sor a Kecskemét 1. sz. postán, a Postások Szakmai Egyesülete Dél-Alföldi Csoportja és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szervezésében. A kötetet Makkai-Várkonyi Ildikó, a Postamúzeum igazgatónője, a könyv szakmai lektora értékelte, illetve a szerkesztő, dr. Lovászi József mutatta be a jelenlévőknek.

Lapozgassa a könyvet a képernyőjén!