Rólunk írták – A forint ünnepén

szentesinfo.hu, 2006. augusztus 4. – A szentesinfo.hu hírt adott a forint hatvanadik születésnapja alkalmából Szentesen rendezett megemlékezésünkről.

A forint ünnepén

2006. augusztus 4. http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2006/31_0804/15.htm

Fizetőeszközünk volt az ünnepelt azon a keddi megemlékezésen, melyet a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány rendezett a szentesi postán. Az apropót a forint hatvanadik születésnapja adta, mivel 1946. augusztus 1-jén került forgalomba.

Változó világunkban minden, így a fizetési mód is változik, ám a bankkártyák, folyószámlák idején sem feledkeztek meg az euró közeledtével nyugdíjba készülő, jó öreg forintról a szervezők. – A pénz nem boldogít, de megnyugtat, s bár az emberek sokszor közömbösek iránta, mégis a múltunkat láthatjuk benne, – fogalmazott Tóth László, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

– Nem lehet, hogy nálam valaki jobban szeresse a pénzt, – tréfálkozott dr. Nagy Ádám muzeológus, aki a szegedi Móra Ferenc Múzeumban régóta foglalkozik numizmatikával, s előadásában a forint születéséről beszélt a hallgatóságnak.

Mi kell az új pénzhez? – tette fel a kérdést, melyet meg is válaszolt: egy „jó kis” infláció, ami a forint közvetlen elődjénél, a pengőnél jelentkezett. A háború tönkretette a gazdaságot. Az első békeévben mindenből hiány volt, s meg kellett szüntetni az inflációt. Ilyen céllal bevezették a bankjegydézsmát, az adópengőt is. A kor jellemzője volt, hogy rengeteg nulla sorakozott a takarékkönyvekben, s nullaképes könyvelőket kerestek. Az árakat a háború előttiek négyszeresében, a béreket az 50 százalékában állapították meg. Mivel a pengő iránt megromlott az emberek bizalma, igen nagy várakozás előzte meg az új pénz bevezetését. 1946. augusztus 1-jén jelent meg a forint, bár még szeptemberig érvényben maradt a pengő. Nagy Ádám fiatalok és idősek számára is elképesztő adatokat említett: egy forintért 200 millió adópengőt adtak abban az időben, s az új fizetőeszköz 400 ezer-kvadrillió pengővel volt egyenértékű (a 4-es után 29 nullát kell tenni!) El lehet gondolkodni azon is, vajon ma mennyit ér a forint, de a muzeológus szerint konkrétan a ma használatos pénz tizenhatod részét éri a kezdeti forintnak. Elszakadt távvezetékek alumínium részéből olvasztották, s verték az első forintokat. Az első évben 190 millió darab készült, a gyűjtők nagy becsben tartják a megmaradtakat. A muzeológus szerint az új pénzek küllemét mindig is kritikával illették, ám a magyar pénz esztétikailag magas színvonalat képvisel Európában. A forint szavunk Károly Róbert korából származik, de felmerült az is, hogy tallérnak vagy máriásnak hívják a pengő utáni pénzt.

Az előadásnak hátteret adott a posta kiállítótermében az a páratlan gyűjtemény, melyben a Kossuth-bankóktól a milleniumi 2000 forintosig sorakoznak a bankjegyek.

(darók)