Rólunk írták – Dél-alföldi postatörténeti emlékszoba, Szentes

vendegvaro.hu, 2008. január 01. – A vendegvaro.hu ismertetőt közöl a szentesi postatörténeti emlékszobáról.

Dél-alföldi postatörténeti emlékszoba, Szentes

Egy ma is működő postán (Szentes 1.) tekinthető meg a postatörténeti kiállítás, amely nemcsak a dél-alföldi postásoknak állít emléket, de átfogó képet is nyújt a szolgáltatás, illetve a távközlés fejlődéséről.

Egy XIX. századbeli kisposta berendezése és felszerelése fogadja a látogatót a korabeli postáskisasszonnyal és kerékpáros kézbesítővel. A falakon a dél-alföldön egykoron szolgálatot teljesítő postamesterek, postakiadók fényképei láthatók az 1890-es, valamint az 1900-as évek első feléből. A távközlés múltja iránt érdeklődők láthatnak itt egy kézi távbeszélő-központot, amely ma is működőképes, a kiállítás termeit összekötő régi telefonokkal ki is próbálható.

A múlt század közepének és második felének jellegzetes néprádióit, telepes és katódcsöves vevőkészülékeit, továbbá az első magyar gyártmányú televíziók egyikét is bemutatja a tárlat. (1990-ig a műsorszórás is a posta feladata volt!) Működőképes állapotban látható néhány, 30-40 évvel ezelőtti, lyukszalagos telex-gép. A tárlaton régi postás egyenruhák is láthatók, bemutatják az 1848-49-es Kossuth-bankótól a jelen korig a magyar bankjegykiadás történetét, és képeslapkiállítást is berendeztek.

A kiállítást néhány lelkes postás dolgozó alapozta meg több évtizedes gyűjtőmunkával. A 2003-ban alapított közös gyűjtemény gyarapítása céljából sok jelenlegi és volt postás dolgozó ajánlotta fel személyes dokumentumait, tárgyait, emlékeit. A gyűjteményben 1867-től, a Magyar Posta önálló nemzeti közintézménnyé válásától hiánytalanul megtalálhatók a „M. kir. Postai és Távírdai Rendeletek Tára” című hivatalos kiadvány bekötött példányai.

A kiállítás bejelentkezéssel látogatható.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/gen?genid=14498