Rólunk írták – Egyedülálló kiállítás a postán

varosivisszhang.hu, 2008. január 12. – A szentesi hírportál részletes tudósítást közölt Kass János bélyegkiállításáról, amit a Szentes 1 posta emeletén rendeztünk.

Egyedülálló kiállítás a postán

Városi Visszhang – Szentes és Térsége független lapja online kiadása

http://www.varosivisszhang.hu/2008/01/12/egyedulallo-kiallitas-a-postan/

2008. január 12. 22:26 – Dömsödi Teréz

A 80 esztendős Kass János bélyegei és bélyeggrafikái tekinthetők meg január 25-ig a Szentes 1. posta első emeletének folyosóján. Az intézmény napi nyitva tartási idejében (8-18, szombat 8-12 óra) bárki felsétálhat az emeletre és megcsodálhatja a 87 tablónyai bélyegtörténelmet.

Csütörtökön délután Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi területi igazgatója és Szűcs Lajos, Szentes város alpolgármestere ajánlotta figyelmünkbe Kass János bélyegcsodáit. Az alkotó üzenetét Horváth Ferenc, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója tolmácsolta. Elmondta, hogy ezen a kiállításon, amely remélhetőleg a megye más városaiba, és határon túlra is eljut, Kass János alkotói munkásságának mintegy hatvan százaléka látható. Majd azt hangsúlyozta, hogy bélyeget készíteni olyan képzőművészi munka az alkotó szerint, amikor az „elefántból egeret”, azaz ezerszeres nagyításból kell tökéletes miniatűrt készíteni.

1955 óta gyűjt bélyeget Szűcs Lajos alpolgármester, így szakavatottként tudott szólni a bélyegkészítés rejtelmeiről. Nem csoda tehát, hogy a posta által kézbesített levélen először a bélyeget vesszük szemügyre. Csodálattal adózott az apró képcsodák készítője előtt, aki betegsége miatt nem tudott eljönni a megnyitóra. Életrajzát ismertetve kiemelte: Kass János nevéhez mintegy négyszáz könyvillusztráció, számos nemzetközi siker és elismerés fűződik. Így 1992-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki, Szeged díszpolgárává választotta és 1999-ben Kossuth-díjat kapott. Tavaly, munkássága elismeréseként díszdoktorrá avatták.

Takács_Gabriella_tanárnő_játéka.jpg

– Nekünk, postásoknak, munkaeszköz a bélyeg, fejtette ki Rácz Tamásné, aki szereti és gyűjti is a bélyegeket. Azt is megtudtuk tőle, hogy a bélyeg a britektől ered, Magyarországon azonban 1867-től, a Magyar Királyi Postán vezetik be a Bécsben nyomtatott kis képeket, amelyeknek kulturális üzenetéről is szólt.
Ezeknek az apróságoknak ugyanis az a sajátossága, hogy információt hordoznak. A művészek támogatásán túl a legszebb emberi értékek, mint a nők tisztelete, az orvostudomány nagyjainak megörökítése vagy a magyarságszeretet népszerűsítése a célja.

Előzmény: www.varosivisszhang.hu/2007/12/30/muhelytitkok-a-belyegkeszitesben

Szűcs_Lajos_maga_is_bélyeggyűjtő.jpg

A_postásoknak_munkaeszköz_a_bélyeg.jpg

87_tablónyi_bélyegben_gyönyörködhettünk.jpg

Az_alkotó_Kass_János.jpg