Rólunk írták – Látogatás Szentesen…

posta.hu/psze, 2007. szeptember 22. – A Magyar Posta honlapján élménybeszámoló jelent meg a szentesi postatörténeti kiállítás megtekintéséről.

Látogatás Szentesen, a dél-alföldi postatörténeti emlékszobában

Forrás: http://www.posta.hu/object.ceb965df-51be-420e-a5fe-dc6a862c6459.ivy

A posta, a távközlés és a műsorszórás történetét számos neves múzeum és kiállítóterem mutatja be az érdeklődők számára. Ezek közül sokak által ismert a Budapest – Postamúzeum, a Budapest – Bélyegmúzeum, a Budapest – Telefónia Múzeum, a Diósd – Rádió és Televízió Múzeum, az Ópusztaszer – Postamúzeum, a Balatonszemes – Postamúzeum, a Debrecen – Delizsánsz kiállítóterem, a Hollókő – Postamúzeum, a Miskolc – Postakürt Galéria és a Nagyvázsony – Postamúzeum.

Talán kevesebben hallottak a Szentes 1. postán (6601 Szentes, Kossuth u. 3.) működő Dél-alföldi postatörténeti emlékszobáról.

A szentesi kiállítást néhány lelkes postás kolléga alapozta meg több évtizedes gyűjtőmunkával. A 2003-ban alapított közös gyűjtemény gyarapítása céljából sok jelenlegi és volt postás dolgozó ajánlotta fel személyes dokumentumait, tárgyait, emlékeit, így a kiállítás ma már több teremből áll.

Az első terem egyik látványossága egy múlt századbeli kisposta belső berendezése és felszerelése a korabeli postáskisasszonnyal és kerékpáros kézbesítővel. A falakon a dél-alföldön egykoron szolgálatot teljesítő postamesterek, postakiadók fényképei az 1890-es, valamint az 1900-as évek első feléből. A távközlés múltja iránt érdeklődők láthatnak itt egy múlt században készült kézi távbeszélő-központot, amely ma is működőképes, a kiállítás termeit összekötő régi telefonokkal ki is próbálható. A gyűjteményben 1867-től, a Magyar Posta önálló nemzeti közintézménnyé válásától hiánytalanul megtalálhatók a „M. kir. Postai és Távírdai Rendeletek Tára” című hivatalos kiadvány bekötött példányai.

A második teremben az egyik vitrinsor az 1848-49-es Kossuth-bankótól a jelen korig vezeti végig a látogatót a magyar bankjegy- és érmekiadás történetén.

A harmadik teremben megcsodálhatók a múlt század közepének és második felének jellegzetes néprádiói, telepes és katódcsöves vevőkészülékei, továbbá az első magyar gyártmányú televíziók egyike (ne feledjük, 1990-ig a műsorszórás is a posta feladata volt).

Működőképes állapotban látható a kiállításon néhány, 30-40 évvel ezelőtti, lyukszalagos telex-gép. A kiállítási bábukon és a szekrényekben régi postás egyenruhák csodálhatók meg.

Végül a negyedik teremben képeslap és bélyeg kiállítás látható a múlt század elejétől a közelmúltig.

A PSZE Üzleti Területi Szervezet, a Funkcionális Szakterületi Szervezet és a Humán Erőforrás Szervezet tagjai közös szakmai kirándulás keretében 2007. szeptember 22-én tekintették meg az emlékszobát.

Harnos Csaba (Szeged 1. posta vezetője, a PSZE Csongrád megyei tagcsoportjának elnöke), Juhászné Pálnok Lenke postavezető (Szentes 1. posta vezetője), Verók István (Szentes 1. posta nyugalmazott vezetője) és Tóth László (nyugalmazott szegedi postaigazgató) igazi házigazda gondosságával fogadta, látta vendégül és kalauzolta a látogatókat.

A tárlatvezetést követően a látogatók valamennyien egyetértettek abban, hogy érdemes volt a kiállítást megtekinteni. Érdekes és egyben megható volt belepillantani az alföldi postások jelenlegi és múltbéli életébe.

Mindenkinek jó szívvel ajánljuk programként az emlékszoba megtekintését!