Rólunk írták – Postai világnapot ünnepeltek

szentesinfo.hu, 2004. október 15. – A szentesinfo.hu hírt adott arról, hogy Szentes 1 postán megemlékezést rendeztek a Postai Világnap alkalmából. Ünnepi beszédet mondott Tóth László, alapítványunk elnöke. 

Postai világnapot ünnepeltek

2004. október 15. http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2004/41_1015/10.htm

A postai világnap alkalmából rendeztek ünnepséget a szentesi postán október 7-én. A résztvevők postatörténeti megemlékezést hallhattak Tóth Lászlótól a Magyar Posta Minőségbiztosítási irodájának vezetőjétől.

Tóth László elmondta, hogy október 7-én azt ünneplik, hogy megszületett az egységes postai egyezmény. Ennek idén már 130 éve. Magyarországon 1970 óta ünneplik a világnapot.

A szentesi posta létrejötte II. Józsefnek köszönhető és persze a jó elhelyezkedésének. Akkoriban a környéken alig voltak járható utak, postautak pedig még annál is kevésbé. Annak érdekében, hogy Budapest és Temesvár között az átjárás biztosítva legyen, Szentes mellett építették meg a Tiszai átjárót. Ez igencsak fellendítette a közlekedést a térségben. A szentesi posta 1787-ben épült fel, és azóta nemcsak a városban, hanem a térségben is jelentős szerepet tölt be.

Verók István a posta vezetője elmondta, egy évvel ezelőtt létrehoztak egy postai emlékszobát, amely hűen végigvetíti a posta történetét a kezdetektől, egészen napjainkig. Megtalálható itt az az okmány is, amely a szentesi első posta építési terveiről szól. Ezt az emlékszobát bármikor meg lehet tekinteni a posta nyitva tartási ideje alatt. Verók István csupán azt kéri, hogy az érdeklődők előzetesen jelezzék ez irányú érdeklődésüket. Az ünnepségen több postai dolgozót is elismerésben és kitüntetésben részesítettek. A szentesi posta vezetőjét 45 év postai szolgálata elismeréseként törzsgárda oklevelet és jutalmat kapott.

Kruzslicz Anita