100 éves postáját ünnepelte Csengele

2013. május 17-én ünnepelték Csengelén a helyi posta megnyitásának 100. évfordulóját. A műsoros megemlékezés és postatörténeti kiállítás megnyitása az idei négy napos falunapi program nyitó eseménye volt.

A Faluházban közel ötvenen gyűltek össze az ünnepi műsor meghallgatására és a kiállítás megtekintésére.

Sánta Ferenc polgármester elismerően szólt a posta munkájáról, köszönetét fejezte ki a posta- és bélyegtörténeti kiállítási anyagok biztosításáért.

Harnos Csaba Szeged 1. sz. megyei posta vezetője a múlt postájáról és napjainkról is beszélt. Kiemelte a lakossági kapcsolatok fontosságát és a megelégedettség további javítását.

Dicséretes műsort adtak a helyi iskolások, akik vers- és zenetudásukkal kápráztatták el a résztvevőket.

Olajos Zsuzsanna postavezető, a rendezvény háziasszonya meghatottan szólt elődjéről, Ceglédi Jánosról, aki több mint 30 évig állt a csengelei posta élén. Neki köszönhetően a kiállításnyitó napján megjelenhetett a „Száz éves a posta Csengelén” című postatörténeti füzet.

A kiállítást Tóth László mutatta be. A jelenlevők csodálattal nézték a régi idők postai eszközeit és okiratait. Elvarázsolták őket Kass János grafikusművész Feszty-körképet ábrázoló bélyegei és az egy vonalból készült Vajda János-kép. A kiállítás négy napig állt az érdeklődők rendelkezésére.

A falunapi rendezvénysorozatban a postatörténelem meghatározó szerepet kapott. Vasárnap a lovaskocsik közül kitűnt, és bűvöletbe ejtette az embereket az a postakocsi, amely az 1800-as évekből származik. Vértestolnáról hozatták Csengelére ezt a szépen fölújított, „két lóerős” járművet. A gyerekek élvezettel utaztak vele, és vidáman integettek, mint egykor az igazi hírvivők.

SAJTÓVISSZHANG

Négynapos falunap Csengelén. DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP – 2013.05.21.

AZ ÜNNEPSÉG HELYI TÁMOGATÓI

Csengele Önkormányzata, Csengelei Polgárőr Csoport, Molnár Mihály, Csengele posta dolgozói és hozzátartozói, Csengele posta nyugdíjasai és volt dolgozói

CSENGELE POSTA TÖRTÉNETE

A posta megnyitásának 100 éves évfordulója alkalmából megjelent Ceglédi János: Száz éves a posta Csengelén című postatörténeti tanulmánya, ami a posta történetét tartalmazza, képekkel, dokumentumokkal.

A tanulmányt Interneten is lapozgathatja, kattintson ide!

A POSTA DOLGOZÓI 2013-BAN

csengelei-postasok-13-04-30-550px

Balról jobbra: Széplaki Tiborné Magony Szilvia küldeményfelvevő, Sándor József külterületi kézbesítő, Vig Tiborné belterületi kézbesítő, Sisákné Juhász Edit külterületi kézbesítő, Olajos Zsuzsanna postavezető

VADNYUGATI POSTAKOCSI A FALUNAPON

A 2013. május 17-i falunapi rendezvénysorozatban a postatörténet meghatározó szerepet kapott. Vasárnap a lovaskocsi-kiállítás és bemutató volt. Nagy sikeres volt annak a vadnyugati postakocsinak, amely az 1800-as évekből származik. Vértestolnáról hozatták Csengelére ezt a szépen fölújított, „két lóerős” járművet. A gyerekek élvezettel utaztak vele, és vidáman integettek, mint egykor az igazi hírvivők.

postakocsi-Csengele-20130517