140 éves postáját ünnepelte Kerekegyháza

Kerekegyháza, 2019. november 9. – Kerekegyházán látványos, sokrétű rendezvénnyel ünnepelték meg a helyi posta megnyitásának 140. évfordulóját.

Kerekegyházán 140 éve, 1879. szeptember 15-én nyílt postamesterség. A helyi posta azóta is megszakítás nélkül szolgálja a településen élőket, és így a község legrégebbi szolgáltatója. A jeles évforduló alkalmából történelmi időutazással, ünnepi megemlékezéssel és postatörténeti kiállítással ünnepelték a község lakói a 140 éves postájukat.

A Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesülete a postaépület előtt, dramatizált történelmi játék formájában, korhű ruhákba öltözött szereplők közreműködésével idézte fel 1863. augusztus 18. éjszakáját, amikor a környékbeli betyárok a település határában kirabolták az Izsákról Kecskemétre tartó postakocsit. Az ötletes időutazás keretében eljátszották azt is, hogy a 140 éve, 1879-ben megnyílt postához lovas szekéren érkezett meg az első postamester, Pázsit Mihály kinevezési okmánya. A történelmidéző előadásban a helyi Lokálpatrióták Egyesülete, a Bács megyei Lovas Bandérium és Tüzér Üteg tajgai, valamint helyi postások szerepeltek. A népes érdeklődő közönség nagy tetszéssel fogadta produkciójukat. 

(A következő fotógalériákhoz saját fotóink mellett a kerek1haza.hu Facebook-oldalról Faragó Ferenc képeiből is válogattunk. Köszönjük! – Lovászi József szerk.)

 

Ezt követően ünnepi megemlékezésre és kiállításnyitóra került sor a Katona József Művelődési Ház zsúfolásig megtelt nagytermében. A rendezvény nyitányaként a Kereki Nótások férkikarának tagjai tárogató-kísérettel énekelték el a himnuszt, majd Zöldi Mária postavezető üdvözölte a megjelenteket, és háziasszonyként ő volt az est műsorvezetője. Ünnepi köszöntőt mondott dr. Kelemen Márk polgármester és Ötvös Tamás, a Magyar Posta Zrt. Kelet-Magyarországi Területi Igazgatóságának értékesítési osztályvezetője. Mongyi József egykori postahivatalvezető emlékét a lánya, Mongyi Kornélia idézte fel. Az ünnepséget színesítő műsorban Kerekegyházi postások gyermekei szavaltak verseket postásokról, és olvastak fel idézeteket bő száz évvel ezelőtt élt kézbesítők újévi köszöntőiből. A műsort néptáncos fiatalok és a Kereki Nótások fellépése színesítette. A  résztvevőket alapítványunk nevében Juhászné Pálnok Lenke kuratóriumi tag köszönötte, aki a postatörténeti kiállítást ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A postások által meghirdetett gyermekrajzpályázat legjobb alkotásait a nagyteremben kiállították, a nyertes kisdiákok jutalmat kaptak, melyeket Ötvös Tamás adott át. 

 

A kiállítás a magyar és a kerekegyházi posta történetét, a hazai bélyegkiadást, valamint Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegtervezői munkásságának legérdekesebb alkotásait mutatta be. A  Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kiállítási anyagát a kerekegyházi posta történetével összefüggő dokumentumok, tárgyak, emlékek egészítették ki, amiket a Lokálpatrióták Egyesülete és a kereki postások gyűjtöttek össze.

 

A rendezvény megszervezésében és a helyi posta történetének kutatásában oroszlánrészt vállaltak a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesületének tagjai, a helyi postásokkal karöltve és alapítványunkkal együttműködve. A rendezvényt Kerekegyháza Önkormányzata, a Magyar Posta, a Postamúzeum, Kecskemét 1. Körzeti Posta, több helyi vállalkozás, a Kereki Nótások férfikar, a Katona József Művelődési Ház és nem utolsó sorban a helyi posta dolgozói és nyugdíjasai támogatták. Az ünnepséget követően a résztvevők állófogadás keretében kóstolhatták meg a kerekegyházi posta hatalmas születésnapi tortáját. A jól sikerült rendezvény a postás kollektíva csoportos fotózkodásával ért véget.

 

 

A rendezvény meghívója

.

 

Kerekegyháza posta története