230 éves postáját ünnepelte Szabadszállás

Szabadszállás, 2019. július 12. – 230 éve megnyitott és azóta folyamatosan működő postáját ünnepelte Szabadszállás város lakossága.

II. József német-római császár, magyar király rendeletére 1788-ban nyitottak postaútvonalat a Duna-Tisza közén, a Kiskunságon át, Buda és Zimony között. A postaút az első évben csak állami és hadi célokat szolgált. Érintette az akkori Szabad Szállás települést is, ahol 1789-ben nyílt postaállomás, amit már a lakosság is igénybe vehetett. A posta azóta, vagyis 230 éve megszakítás nélkül szolgálja a szabadszállásiakat, és minden bizonnyal a legrégebbi szolgáltató Szabadszállás lakosságának életében. 

A jeles évfordulót a Városi Napokhoz kapcsolódva ünnepi megemlékezéssel és postatörténeti kiállítással köszöntötték a szabadszállásiak a Közösségi Házban.  

Az ünnepi rendezvényt a szabadszállási posta dolgozói szervezték a városi önkormányzat, számos helyi intézmény, vállalkozó és magánszemély, továbbá Kecskemét 1. sz. Körzeti Posta és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány támogatásával. Ünnepi köszöntőt mondott dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere és Szöllősi Béla, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóságának igazgatója.

A kiállítás a magyar és a szabadszállási posta történetét, a hazai bélyegkiadás múltját és Kass János, Kossuth-díjas grafikusművész legszebb bélyegeit, bélyegterveit mutatta be. A  Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kiállítási anyagát Szabadszállás postatörténetével kapcsolatos helyi dokumentumok, tárgyak, emlékek egészítették ki.

A kiállításmegnyitón közreműködtek az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület tagjai és Bajusz Petra.

Az ünnepség meghívója

 

Fotógaléria

 

Szabadszállás posta története

 

 

Sajtóvisszhang

http://hirmondo.szabadszallas.hu/230-eves-postajat-unnepli-szabadszallas/

http://hirmondo.szabadszallas.hu/230-eves-a-posta/

A szabadszállási posta 230 évét ünnepelték

A szabadszállási posta 230 évét ünnepelték