Múltidéző 4. – könyvbemutató Békéscsabán

Békéscsaba, 2022. november 12. – A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA)  ezen a napon mutatta be Békéscsabán a Múltidéző című postatörténeti könyvsorozatának negyedik kötetét, és adta át a kiadvány megjelenését támogató személyeknek a könyv tiszteletpéldányát.

A könyvbemutató Békéscsaba 1. sz. Megyei Posta, a DAPTA, a Békéscsabai Postás Nyugdíjas Klub és a Postások Szakmai Egyesülete (PSZE) területi szervezete közös rendezvénye volt.

Nagy volt az érdeklődés, zsúfolásig megtelt az 1. sz. Megyei Posta oktatóterme. Illin József, a PSZE területi elnöke és Csordás Gyula, az 1. sz. Posta vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a nyugdjas klub vezetője, Ogrincs Pálné mondott bevezetőt, amit a hajdani utasszálltó postakocsikról –  akkori néven delizsánszokról – szóló felolvasás követett.

Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke és a könyv felelős kiadója beszélt a kiadvány megszületésének előzményeiről, majd vetítettképes prezentáció keretében Lovászi József, a kiadvány szerkesztője mutatta be a jelenlévőknek a könyvet. Elhangzott, hogy a könyvsorozat négy kötete összesen 1350 oldal, és a három dél-alföldi megye 55 településének 99 postájáról készült írásműveket tartalmaz.

A 382 oldalas legújabb, negyedik kötetben Bács-Kiskun megyéből Baja, Kalocsa és Lajosmizse, Békés megyéből a békéscsabai pályaudvari posta, Tótkomlós, Doboz, Kevermes, Nagybánhegyes postájának története olvasható, valamint öt  békés megyei megszűnt kisposta emlékei is helyet kaptak, Csongrád-Csanád megyéből pedig Makó és Balástya postatörténetét, valamint Szentes és Csongrád város távírdájának az 1800-as években történt létrehozását dolgozták fel a szerzők.

A 17 szerző által írt 14 tanulmány mellett megjelent a kötetben hat visszaemlékezés is, például a Szegedi Postaigazgatóság két évtizedének jelentős eseményeiről, szakmai innovációiról és informatikai fejlesztéseiről, továbbá az 1970-es makói árvízveszély idején nyújtott távközlési szolgálatról, a gyulai és a kalocsai posta évtizedeiről, valamint egy pusztaottlakai-újkígyósi kézbesítő szakmai emlékeiről.

A kötet különleges értékét adja az a precíz adattár, amiben Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye területén valaha volt összes – egy híján 400 – postahely megnyitásának évszáma, a távíró- és távbeszélő-szolgálat kezdetének éve, a posta mai státusza és besorolása, valamint – az időközben megszűntek esetében – a bezárás éve található.

A Krónika rovatban áttekintést kapnak az olvasók a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány munkájáról, melynek egyik kiemelten fontos eleme, hogy kezdeményezi és vándorkiálltással segíti a három megye településeinek megünnepelni saját postájuk megnyitásának jubileumát.

A könyvbemutatón több szerző is jelen volt, és beszélt a kutatásai során átélt élményekről, nehézségekről, tapasztalatokról. Több Bács-Kiskun megyei szerző levélben küldte el ebbéli tapasztalatait, amit Juhászné Pálnok Lenke ny. postavezető, a DAPTA felülgyelőbizottságának tagja olvasott fel.

A rendezvény végén a kiadvány nyomdai költségét adománnyal támogató magánszemélyek átvehették az alapítványtól a támogatásért cserébe felajánlott tiszteletpéldányokat.

A könyvet a postatörténeti alapítvány zárt körben terjeszti. Az előzetes támogatók annyian voltak, hogy a kinyomtatott mennyiségből már csak 20-25 példány vár gazdára.

 

Képgaléria

 

 

Sajtóvisszhang

Rádióinterjú Tóth Lászlóval
Készítette: Tráser László (Katolikus Rádió)

 

Békés Megyei Hírlap (beol.hu)

https://www.beol.hu/galeria/postai-kotetet-mutattak-be-bekescsaban/1

https://www.beol.hu/helyi-kultura/2022/11/postai-kotetet-mutattak-be-bekescsaban-galeriaval

 

Információk a Múltidéző 4. kötetről