„Múzeumok Éjszakája” Kecskemét 1. postán

Kecskemét, 2016. június 25. – Idén harmadik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája rendezvény programjában Kecskemét 1. sz. posta. Alapítványunk bélyegtörténeti kamarakiállítással támogatta az eseményt.

Idén június 25-én rendezték országszerte a Múzeumok Éjszakáját. A múzeumok, kulturális intézmények színes programokkal és ritka látnivalókkal csábították a közönséget. Kecskeméten nem kevesebb mint 50 helyszínen várták az esti-éjszakai látogatókat – köztük a Kálvin téri Nagypostán is.

A Nagyposta – Tóth Tímea postavezető és munkatársai szervezésében – idén immár harmadik alkalommal vett részt a sokak által kedvelt éjszakai múzeumi kalandozásban. Az előző két évben több mint 800 látogatót fogadtak egy-egy alkalommal. Idén – miként azt az elmúlt két évben is tették -, most is kamaratárlattal és postához kapcsolódó különféle érdekességekkel várták az érdeklődőket. Az idei rendezvénynek különös jelentőséget adott, hogy idén éppen 320 éves a kecskeméti posta.

320 éves a kecskeméti posta

A törökök kivonulása után, 1696-ban Lipót császár utasítására állami postajárat létesült Buda és Szeged között, Kecskemét érintésével  Ekkor nyílt meg a város első postaállomása. A legfelsőbb postaigazgatás a postaszállítással Fejős Jánost bízta meg, akinek a halála után, 1697-ben a budai helytartótanács Kecskemét városának adta bérbe a postaállomást. A hírös város tanácsa 1713-ban Muraközi Sámuel jegyzőt bízta meg a postai teendők irányításával. 1721-ben a postaállomás kivált a városi tanács kötelékéből, és postamesterségként működött tovább. Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezésig számos postamestere volt a városnak, név szerint: Pesti Ferenc, Murányi Sámuel, Georg Pauer, Wolf József, Sárközi Benjámin, Limbek József, Sánta József. A kiegyezés évében a magyarországi postahálózat kivált az osztrák igazgatás alól, és megalakult a Magyar Királyi Posta. Sánta Józsefet 1870-ben Szarka István követte a kecskeméti postamesterek sorában.

A kecskeméti posta történetéről bővebb információ található itt: Varga Lászlóné: Fejezetek Kecskemét postatörténetéből = Múltidéző 2. Tanulmányok és visszaemlékezések a dél-alföldi postaszolgálat történetéből, 2. köt., Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány, Szentes, 2010. 11-70. old.

Az alábbi linkre kattintva belelapozhat a kecskeméti posta történetébe!

Program a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakáján a postások felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kínáltak érdekességeket. Íme a városi programfüzetből a postai programot tartalmazó oldal:

2016-06-25-Muzeumok-Ejszakaja-musorfuzet_2016-Kecskemet-posta.pdf

A postai program a Múzeumok Éjszakája 2016. évi kecskeméti programfüzetében

A posta tágas előterében rengeteg érdekességet láthatott a közönség: régi képeslapokat, bélyegeket, leveleket, postai használati tárgyakat, dokumentumokat, technikai eszközöket, kurblis-, tárcsás- és nyomógombos telefonokat, géptávírót, postás egyenruhákat. Alapítványunk bélyegtörténeti kiállítást bocsátott a posta rendelkezésére, ami Kass János Kossuth-díjas grafikusművész gazdag bélyegtervezői munkásságát, bélyeggrafikáit és a Magyar Posta által kiadott szebbnél szebb bélyegeit mutatta be.

A nézelődőket élő gitármuzsika fogadta. A gyerekek bélyeget rajzolhattak apró ajándékokért, alkotásuk rögtön ki is került a posta hirdetőtáblájára. A családtagok előszeretettel fotózták egymást egy kerékpáros kézbesítő életnagyságú fotója mögé állva,  saját fejüket dugva az arcok számára kivágott ovális nyílásba.

A 18-24 óra közötti hat óra alatt 915 fő tekintettek meg a Nagypostán a kiállítást.

De beszéljenek a betűk helyett inkább a helyszínen készült fotók és egy rövid videóösszeállítás…

Ilyen volt a kiállítás

A program látogatói

 

Sajtóvisszhang

320 éves a posta Kecskeméten (gongradio.hu)

„Múzeumok Éjszakája” a postán (alfoldiregiomagazin,hu)

„Múzeumok Éjszakája” a postán

hiros.hu/programok

muzeumokejszakajakecskemet.hu

muzej.hu