Bemutatkoztunk a Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén

Szeged, 2008. június 17. – A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány és a Postások Szakmai Egyesülete szegedi csoportja tartott közös bemutatkozó estet a nagy múltra visszatekintõ Szegedi Közéleti Kávéház esti rendezvényeinek sorában.

A Közéleti Kávéház 1984 óta mûködik Szegeden. Kezdetben Irodalmi Kávéház néven irodalmi témákkal foglalkozott, 1991-tõl azonban a tematika fokozatosan kibővült a város polgárait foglalkoztató általános és helyi kérdésekkel (politikai-városfejlesztési-, közgazdasági-, történelmi-, egyesületi-, üzemi tárgyú témákkal és könyvismertetésekkel). A Kávéházat az állampolgári önzetlenség mûködteti; a programok szervezõi ellenszolgáltatás nélkül végzik munkájukat, és az estek számára a helyet ingyen biztosítják. Mindennek az az indoka, hogy a szervezõk egy olyan közösséget kívánnak létrehozni, amely a várost és az embereket a legszélesebb körben szolgálja. Ebbe a társadalmi tevékenységbe kapcsolódott most be a szegedi postások aktívagárdája.

Az egykori Szegedi Postaigazgatóság épületének pinceklubjában több mint ötven érdeklõdõ, köztük szegedi civil lakosok, a Közéleti Kávéház törzsvendégei, valamint postás dolgozók hallgatták Kalmár Lászlót, a Kelet-Magyarországi Területi Igazgatóság üzemi tanácsának elnökét, Tóth Lászlót, a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány elnökét és Harnos Csabát, Szeged 1 posta vezetõjét, a Postások Szakmai Egyesülete Csongrád megyei csoportjának elnökét.

Kalmár László a posta múltjából villantott fel epizódokat, érdekességeket az egyiptomi fáraók kétezer évvel ezelõtti postahálózatának mûködésétõl kezdve a magyar posta történetéig. Tóth László egyebek közt Nátly Józsefrõl, a szabadságharc újszentiváni születésû országos fõ-postaigazgatójáról, továbbá a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány és a szentesi emlékkiállítás létrejöttérõl, a Jubileumi Évkönyv és a Múltidézõ címû könyv kiadásának körülményeirõl beszélt. Harnos Csaba a szegedi nagypostáról és az ott dolgozó több száz postás lelkiismeretes, odaadó munkájáról szólt. A beszélgetõpartnerek mondanivalóját a postáról, a postásokról készült diaképek színesítették.

A tervek szerint a Közéleti Kávéház postás rendezvényei a jövõben folytatódni fognak.

20080617-Szegedi-Kozeleti-Kavehazi-Szegeden-00001

20080617-Szegedi-Kozeleti-Kavehazi-Szegeden-00002

20080617-Szegedi-Kozeleti-Kavehazi-Szegeden-00003