Rólunk írták – Kass János bélyegei

szentesinfo.hu, 2008. 01. 13. – Részletesen tudósít a hírportál a Szentes 1 postán rendezett kiállítás megnyitásáról, amely Kass János bélyegterveit és bélyegeit mutatja be.

Kass János bélyegei

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2008/1/kass.htm

 

A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szervezésében Szentes 1. sz. posta emeleti épületrészében 2008. január 10-én nyílt kiállítás Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegterveiből és bélyegképeiből.

Kass János grafikusművész a napokban ünnepelte 80. születésnapját. Ehhez az alkalomhoz kapcsolódva rendezte meg a sokoldalú művész bélyegterveinek és elkészült bélyegeinek kiállítását a szentesi székhelyű Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány.

 

A kiállítást Szűcs Lajos, Szentes város alpolgármestere és Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi területi igazgatója nyitotta meg. Szűcs Lajos elmondta, hogy 1955 óta gyűjti azokat a miniatűr képeket, melyek díszítik a képeslapokat, leveleket így jól ismeri Kass János munkásságát.

 

Betegsége miatt az alkotó nem tudott jelen lenni a szentesi kiállítás megnyitóján, így üzenetét Horváth Ferenc, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója tolmácsolta az összegyűlt érdeklődőknek.

 

Kass János 1973 óta vesz részt alkotóművészként a magyar bélyegkészítésben. Grafikái alapján az elmúlt közel 35 év alatt 50 témakörben 88 fajta bélyeg, bélyegblokk, kisív készült. Nemcsak Magyarországon jelentek meg általa tervezett bélyegek, hanem Csehszlovákiában és Marsall-szigeten is. Kass Jánost 1973-ban a könyvnyomtatás 500. évfordulóján kérték fel először bélyegtervezésre. Az akkori egy forintos névértékű alkalmi bélyeget Haimann Györggyel közösen készítette. Ugyanebben az évben adta ki a Magyar Posta Kass János Madách-bélyegét és levelezőlap-sorozatát. „Az ember tragédiáját” bemutató levelezőlap-sorozat megtekinthető a szentesi kiállításon, de láthatóak azok a grafikai tervek is, amelyekből a levelezőlapok készültek. A nők tisztelete tükröződik az 1974-ben kiadott „Anyaság”, majd a következő évben napvilágot látott „Nők nemzetközi éve” című bélyegeken.Bélyegein jelentős számban látható különböző híres emberek portréja. Különösen szép és egyszerű a Vajda Jánosról készült bélyege, melyet a művész gyakorlatilag egyetlen vonallal rajzolt meg. A Kaffka Margitról készült bélyeggrafikákból három változat is látható a kiállításon. 1979-ben készült a Móricz Zsigmondot ábrázoló bélyeg. Kass János Rippl-Rónai pasztellképét felhasználva készítette ezt a bélyeget. A Babits-bélyegről ugyanez mondható el.1979-ben készült el a „Nemzetközi gyermekév” című bélyegsorozat és -blokk. A sorozat a magyar népmesék világába „kalauzolja” a látogatókat. Ezek a kis remekművek külföldön is sikert arattak, a Marsall-szigeten is kiadták.

 

A művész 1982-ben készített grafikai sorozatot Goethe-ről. A kiállításon megtekinthetők azok a grafikák, amelyek alapján egy teljes levelezőlap-sorozat készült.1987-ben látott napvilágot „Az orvostudomány nagy úttörői” című sorozat első öt bélyege, amelyet 1988-ban a Párizsi Őszi Filatéliai Szalon Európai Művészeti Nagydíjával jutalmaztak. A Kass-rézkarc alapján készült bélyegsorozat exkluzív megjelenésű és értékes alkotás. Az 1988-ban készült bélyegek közül érdekesség a „Számítógép-grafika”. Kass János Angliában ez idő tájt ismerkedett meg a számítógéppel. 1989-ben született meg „Az orvostudomány nagy úttörői” című sorozat további öt bélyege, amelyek acélba metszett technikával készültek, és hasonló sikert hoztak, mint a két évvel korábban megjelent társaik.1991-ben a Bélyegnapon jelent meg a Mozart-sorozat és bélyeg. A bélyegtervek arról tanúskodnak, hogy Kass János erősen vonzódik a zene iránt. A kiállításon Bartók Béla bélyegképe, valamint néhány „Kékszakállú herceg vára” című grafika is látható. Az 1994-ben, 1995-ben és 1996-ban készült Feszty-körkép bélyegek, amelyek kisív formában is forgalomba kerültek, a határainkon túlra is elviszik a magyar történelem és Ópusztaszer hírét, szellemét.

 A kiállítás 2008. január 11-25. között hétfőtől péntekig 8-18 óráig, szombaton 8-12 óráig tekinthető meg.

Szentes, 2008. 01. 13.